۱۳۹۶/۱۰/۱۳
معرفی اجمالی ظرفیت های شهرستان نیشابور
معرفی اجمالی ظرفیت ها و توانمندیهای شهرستان نیشابور
نیشابور یکی از شهرهای مهم استان خراسان رضوی است که از طرف شمال به کوه بینالود ، از شرق به شهرستانهای مشهد و طرقبه و شاندیز , از جنوب به شهرستانهای تربت حیدریه و کاشمر و از غرب به شهرستان های فیروزه و سبزوار محدود است . از نظر جمعیتی نیز دومین شهر پرجمعیت استان خراسان رضوی پس از مشهد به شمار می آید . آب و هوای نیشابور در شمال معتدل کوهستانی و درجنوب گرم و خشک می باشد . میزان بارندگی نیشابور در مقایسه با جنوب استان از سطح بالاتری برخوردار بوده که در ارتفاعات بینالود تا مرز 600 میلی متر و بلکه بیشتر رسیده است .
متوسط بارندگی بر اساس آمار موجود در ایستگاه منطقه ، از سال 1369 تا کنون231 میلی متر می باشد .
نیشابور در گذشته یکی از شهرهای بزرگ و مهم صنعتی در مسیر جاده ابریشم به شمار میآمدهاست. امروزه نیز یکی از فعالترین شهرهای استان خراسان رضوی در صنعت و اقتصاد است و دومین قطب صنعتی استان خراسان رضوی به شمار میرود.
با عنایت به وجود زیربناهای مورد نیاز سرمایه گذاری و زمینه های مناسب فرهنگی اجتماعی در شهرستان نیشابور ، امکان استقرار صنایع در سطح ملی- منطقه ای در این شهرستان فراهم می باشد . این شهرستان با نرخ مشارکتهای اقتصادی 9/41 درصد و دارا بودن 435 واحد صنعتی با سرمایه گذاری بالغ بر 21121 میلیارد ریال زمینه اشتغال 15000 نفر را فراهم نموده است.
در محدوده این شهرستان تعداد 71 معدن و بیش از 144 اندیس معدنی وجود دارد آنومالی های ژئوشیمیایی در سطح شهرستان نیشابور شامل 7 محدوده آنومالی درجه یک و 8 محدوده آنومالی درجه دو می باشد که این آنومالی ها شامل مس ، آرسنیک ، طلا ، نقره ، روی ، سرب ، جیوه ، کرومیت ، آهن ، منگنز ، آنتیموان است . نیشابور در استخراج معادنی از جمله سنگ لاشه ، مرمریت ،پوکه معدنی ، نمک و گچ در سطح استان از پتانسیل استخراجی و ذخیره ای بالایی برخوردار است و بیش از 80% ماده معدنی استخراجی استان را به خود اختصاص داده است.
صنایع مهم و تأثیرگذار کشور و منطقه نظیر شرکت مجتمع فولاد خراسان(KSC) ، کارخانه نساجی و نخریسی، اگزوز خودرو خراسان، کارخانه قند، پرین بتون آمود، ایران شرق، واحدهای صنعتی بزرگ و متعدد در حوزه های لوازم خانگی، روغن خام و تصفیه روغن، کلید پریز، قطعات خودرو، صنایع غذایی و چهار واحد تولیدی بزرگ با سرمایه گذاری خارجی در شهرستان نیشابور استقرار دارند.
در این شهرستان دو شهرک صنعتی، یک ناحیه صنعتی فعال و یک ناحیه صنعتی در دست ساخت وجود دارد و همچنین دومین فولادسازی عظیم شرق کشور در دست اجراست.
شهرک صنعتی خیام با مساحت ۲۴۶ هکتار و مساحت صنعتی 168.06 هکتار در کیلومتر ۲۰ جاده نیشابور - مشهد و در مجاورت بزرگراه مشهد – نیشابور واقع شده است ودارای امکانات زیر بنایی آب، برق،گاز، تلفن و پوشش تلفن همراه، شبکه جمع آوری فاضلاب، سیستم اتوماسیون آب ژاول و تصفیه خانه فاضلاب می باشد.
شهرک صنعتی عطار نیز با مساحت 3000 هکتار و دارا بودن کلیه زیرساخت های لازم ( 50 مگا وات برق ، پوشش تلفن همراه ، شبکه گازرسانی ، شبکه جمع آوری فاضلاب ، ارتباط تلفن ثابت ) و همچنین معافیت مالیاتی هفت ساله ، آماده پذیرش سرمایه گذاران گرامی می باشند .
ضرورت استقرار گمرک با توجه به ظرفیتها و قابلیتهای فراوان شهرستان نیشابور بعنوان قطب دوم استان خراسان رضوی پس از مشهد،از مدتها پیش احساس می شد که بعنوان پیوند تولید و تجارت و حلقه اتصال این ظرفیتهاست.
آغاز فعالیت گمرک در شهرستان نیشابور به عنوان یکی از عوامل موثر درتوسعه اقتصادی منطقه، روان سازی صادرات، کاهش هزینه های حمل و نقل در تولید ، حذف مراجعات به مرکز استان و گامی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی بوده است. با پیگیریهای انجام شده و به یمن اراده قاطع مدیران عالی استان و شهرستان و نمایندگان مجلس و حمایت همه جانبه اهالی اقلیم تولید،پس گشایش گمرک نیشابور در هجدهم اردیبهشت ماه 95 زمینه تسهیل در انجام عملیات گمرکی صادرکنندگان شهرستان فراهم گردیده و با گذشت حدود یکسال از آغاز فعالیت، بیش از هفتاد هزار تن کالا به ارزش حدود 50 میلیون دلار ازگمرک شهرستان نیشابور صادر گردیده است .
شهر نیشابور از شهرهای کهن و باستانی ایران است که به دلیل نزدیکی آن به مشهد مقدس، وجود قدمگاه رضوی ، مراکز ییلاقی، دامنه های سرسبز بینالود، وجود آرامگاه شاعران بزرگ و هنرمندان گرانقدر چون عطار، خیام و کمال الملک ، افلاک نمای خیام ، رباط ها و آثار میراث فرهنگی واقع در مسیر جاده ابریشم و وجود راههای ارتباطی بی شک یکی از مراکز مهم با جاذبه گردشگری مناسب در استان می باشد که معرفی شهرستان بعنوان منطقه نمونه گردشگری دلیلی بر این ادعاست .
قدمگاه رضوی به عنوان مهمترین جاذبه مذهبی و گردشگری نیشابور در 24 کیلومتری شرق نیشابور و در مسیر جاده نیشابور به مشهد واقع شده است . اهمیت این بنا به سبب توقف امام رضا (ع) در زمان هجرت تاریخی ایشان از مدینه به مرو می باشد و به همین سبب از گذشته تسهیلاتی برای کاروانیان در این ناحیه ایجاد شده است که در حال حاضر نیز سالانه پذیرای خیل عظیمی از زایران و دوستداران امام رضا (ع ) می باشد .
در تقویم ایران ،۲۵ فروردین روز ملی عطار و 18 اردیبهشت روز ملی خیام نامگذاری گردیده است که هرسال در آن روز آرامگاه این بزرگان فرهنگ و ادب ،گلباران و برنامههای ویژه ای جهت بزرگداشت این عارف نامی و فیلسوف و ریاضی دان بزرگ با حضور مسئولان ، فرهیختگان و اقشار مختلف مردم برگزار میشود .
وجود اقلیم مناسب جهت تولید محصولات زراعی ، باغی با تنوع فراوان – تولید بالای شیر در شهرستان و صادرات آن به کارخانجات لبنی خارج از شهرستان و استان – نزدیکی به کشورهای آسیای میانه – وجود دانشکده کشاورزی و ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی در شهرستان از مهمترین فرصت های این شهرستان در بخش کشاورزی است .
مهمترین محصولات زراعی وباغی شهرستان ، گندم ، جو ، پنبه ، سیب ، آلو ، پسته و زعفران می باشد .
ارزش ناخالص اقتصادی کل تولیدات زراعی ، باغی ، دامی و شیلات شهرستان در سال 1394 بالغ بر 08/12182375 میلیون ریال بوده است که 1/10 ارزش تولیدات استان را به خود اختصاص داده است و دارای رتبه اول در استان است .
از مهمترین قابلیت های شهرستان می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- پیشینه غنی شهرستان در علم ، فرهنگ ، تمدن و تاریخ بویژه در دوران معاصر و وجود فرهنگ ایثار و شهادت با شهرت جهانی در ادبیات ، عرفان ، فلسفه و ریاضیات
2- برخوداری از تنوع اقلیمی ، ذخایر ژنتیکی و شرایط مناسب اقلیمی
3- امکان توسعه صنایع تبدیلی موجود با توجه به ظرفیت های ویژه تولید زراعی ، باغی و دامی
4- قرار گرفتن در کریدور شرقی – غربی ، شمالی – جنوبی ، و شبکه ریلی مشهد – تهران و جاده تاریخی ابریشم
5- برخورداری از صنایع بزرگ همچون فولاد ، نساجی ، صنایع تبدیلی و وجود طرحهای بزرگ در دست اجرا
6- برخورداری از جاذبه های ویژه فرهنگی ، مذهبی ، تاریخی ، طبیعی و تفرجگاهی در دامنه های جنوبی بینالود و قابلیت توسعه صنعت گردشگری برای جذب گردشگر داخلی و خارجی
7- وجود کانسارهای غنی معدنی از جمله طلا و سنگ آهن
8- موقعیت طبیعی و اقلیمی شهرستان و جاذبه های متنوع طبیعی جهت توسعه اکوتوریسم
مریم قاسم آبادی – کارشناس مرکز خدمات سرمایه گذاری شهرستان نیشابور
منبع : زیرپرتال فرمانداری نیشابور
۲۴۷۶
مطالب مرتبط با این موضوع :